Yrkesakademin

Yrkesakademin

Vid Yrkesakademin i Österbottens treåriga utbildningsprogram i musik har du som studerande möjlighet att i en modern och inspirerande arbetsmiljö utvecklas som musiker. Utbildningen verkar i Campus Allegro som erbjuder dej både fina utrymmen men också möjligheten att knyta kontakter och samarbeta med studerande från andra utbildningar inom musik men även inom andra konstformer. Tack vare YA:s samarbete med Vasa Aftonläroverk kan du även välja att avlägga en så kallad kombiexamen. Gymnasiestudierna bedrivs virtuellt. Studerande som har en andra stadiets examen sedan tidigare har möjlighet att avlägga examen på kortare tid än tre år.

I Musikhuset har YA:s studerande tillgång till modern teknik såväl i ensembleutrymmen som teorilabbet och studion. I studierna ligger fokus på huvudinstrumentet men du jobbar också med olika typer av projekt som t.ex. turnéer, konserter samt produktion av musik för olika medieformat. Ett populärt projektkoncept genomförs sista året då du har möjligheten att medverka i producerandet av en mera omfattande inspelningshelhet med egen musik. I det skedet av studierna har studerande fått de nödvändiga kompetenserna för att skriva, spela in, produceras samt marknadsföra sig och sin egen musik. Kolla in YA! Musik på Spotify eller på YouTube

Den teoretiska undervisningen har fått en mer praktisk prägel vilket möjliggörs av att alla studerande har en egen arbetsstation i vårt Mac-baserade teorilabb, bestående av dator, ljudkort med midi-keyboard och hörlurar. I teorilabbet lär sig studerande musikproduktionens många faser samt att jobba i bl.a. Pro Tools och Sibelius. Även entreprenöriella färdigheter prioriteras på YA. 

YA:s studerande har tillgång till Schaumansalen både för undervisning och för konserter. Våra studerande erbjuds också möjligheten att gå på en stor mängd högklassiga konserter och workshops med gästande musiker. Jakobstads Sinfonietta, som är utbildningsorkester för Musikhusets klassiska studerande, samt slagsverksorkestern Drumphonix håller också sina repetitioner i Schaumansalen.

Efter avklarade studier erhåller studerande Grundexamen i musik (180 kp) med examenstiteln Musiker. Med en yrkesexamen i bakfickan har du en utmärkt grund att stå på när du ska fungera som professionell musiker/artist eller som grund för vidare studier. Arbetserbjudanden är ofta projektbaserade vilket skapar ett varierande och spännande yrkesliv. En andra stadiets yrkesexamen ger dig även möjligheten att ansöka om utbildningsplats vid yrkeshögskolor och universitet.

Rytmmusik, klassisk musik eller musikaliskt skapande

Traditionellt har YA:s musikerutbildning varit uppdelad i två inriktningar (rytm/klassisk), vilka sedan 2017 kallas för profileringar. Nytt från och med hösten 2017 är att YA som komplement till profileringsalternativen i rytm- och klassisk musik erbjuder en ny profilering i musikaliskt skapande (”musikkreatör”). Denna profilering är för dig som i din framtida yrkesroll som musiker vill jobba med att skapa ny musik; exempelvis som låtskrivare, musikproducent, arrangör eller kompositör (t.ex. för film, spel eller teater). Inom den nya profilering utexamineras man (precis som i profileringarna i rytm- och klassisk musik) fortsättningsvis till Musiker men större fokus läggs på skapande processer. En aning mindre fokus och resurser sätt på instrumentala- och ensemblefärdigheter.

YA/Musik kommer att ha 16 nybörjarplatser i vårens ansökning varav 4-5 kommer att var vigda för dessa så kallade ”musikkreatörer”.

Gemensam elevansökan 2021

Till utbildningsprogrammet i musik söker du via den gemensamma ansökan till grundläggande yrkesutbildning på adressen studieinfo.fi . Ansökningstiden är 23.2-23.3 2021.

Utöver den elektroniska ansökningen på studieinfo.fi behöver du också fylla i en så kallad kompletteringsblankett med nödvändig info för inträdesprovet. Den elektroniska blanketten för förhandsuppgifter hittas HÄR (extern länk).

I år anordnas inträdesprovet den 12 maj. Man kan avlägga provet endera på plats i Jakobstad, eller på distans. Mera info gällande urval på distans hittas i den elektroniska blanketten för förhandsuppgifter. (se länk ovan)

Sökande kontaktas per e-post i mitten av april. Man kan inte antas om man inte har deltagit i inträdesprov.

Info om inträdesprovet hittar du här:

Exempel på ett gammalt teoritest ”YA Teori & Gehörsprov

På frågor angående inträdesprovet svarar Carl-Johan ”Jolle” Hultgren, carl-johan.hultgren@yrkesakademin.fi, 0504410231 och Johan ”Nisse” Nybäck, johan.nyback@yrkesakademin.fi, 050 3609512.

__

Kontinuerlig ansökan (Nytt från 1.1.2018!)

Sedan januari 2018 är det möjligt att söka till YA via kontinuerlig ansökan. Kontinuerlig ansökan sker under hela året och är perfekt för dig som redan har en examen, vill byta bransch eller söker ny studieplats. Du kan med andra ord söka till YA:s musikutbildning när som helst under året.

Du ansöker elektroniskt till utbildningen via en anmälningslänk som du hittar i HÄR (länk)samt i samband med informationen kring utbildningen på YA:s officiella hemsida (länk).

Du som söker via kontinuerlig ansökan kallas till en ansökningsdiskussion och har du annat modersmål än svenska kallas du också till ett språkprov. I samband med ansökningsdiskussionen överenskoms också när och hur du deltar i inträdesprov.
 
Efter att du har fyllt i den elektroniska ansökningen behöver du också fylla i en kompletteringsblankett (länk). Den informationen behövs för själva inträdesprovet, dvs. där fyller du i vad du ska framföra på inträdesprovet. Se info (ovan) om inträdesprovet.

Mera info angående kontinuerlig ansökan:

Carl-Johan Hultgren (Carl-Johan.Hultgren@yrkesakademin.fi) 050-4410231 eller Vägledare Jaana Blomqvist 050-373 77 11.