Yrkesakademin

Yrkesakademin

Vid Yrkesakademin i Österbottens treåriga utbildningsprogram i musik har du som studerande möjlighet att i en modern och inspirerande arbetsmiljö utvecklas som musiker. Utbildningen verkar i Campus Allegro som erbjuder dej både fina utrymmen men också möjligheten att knyta kontakter och samarbeta med studerande från andra utbildningar inom musik men även inom andra konstformer. Tack vare YA:s samarbete med Pedersöre gymnasium kan du även välja att avlägga en så kallad kombiexamen.

I Musikhuset har YA:s studerande tillgång till modern teknik såväl i ensembleutrymmen som i vårt teorilabb och i studion. I studierna ligger fokus på ditt huvudinstrument men du jobbar också med olika typer av projekt som t.ex. turnéer, konserter samt produktion av musik i olika medieforma. Ett populärt projektkoncept genomförs sista året då du har möjligheten att medverka i producerandet av en mera omfattande inspelningshelhet med egen musik. Den teoretiska undervisningen har fått en mer praktisk prägel vilket möjliggörs av att alla studerande har en egen arbetsstation i vårt Mac-baserade teorilabb, bestående av dator, ljudkort med midi-keyboard och hörlurar. Studerande lär sig musikproduktionens många faser samt att jobba i bl.a. Pro Tools och Sibelius.

YA:s studerande har tillgång till Schaumansalen både för undervisning och för konserter. Våra studerande erbjuds också möjligheten att gå på en stor mängd högklassiga konserter och workshop med gästande musiker. Jakobstads Sinfonietta, som är utbildningsorkester för alla Musikhusets klassiska studerande, samt slagsverksorkestern Drumphonix håller också sina repetitioner i Schaumansalen.

Efter avklarade studier erhåller studerande Grundexamen i musik (180 kp) med examenstiteln Musiker. Med en yrkesexamen i bakfickan har du en utmärkt grund att stå på när du ska fungera som professionell musiker/artist. Arbetserbjudanden är ofta projektbaserade vilket skapar ett varierande och spännande yrkesliv. En andra stadiets yrkesexamen ger dig även möjligheten att ansöka om utbildningsplats vid yrkeshögskolor och universitet.

Traditionellt har YA:s musikerutbildning varit uppdelad i två inriktningar (rytm/klassisk), vilka sedan 2017 kallas för profileringar. Nytt från och med hösten 2017 är att YA som komplement till profileringsalternativen i rytm- och klassisk musik erbjuder en ny profilering i musikaliskt skapande (”musikkreatör”). Denna profilering är för dig som i din framtida yrkesroll som musiker vill jobba med att skapa ny musik; exempelvis som låtskrivare, musikproducent, arrangör eller kompositör (t.ex. för film, spel eller teater). Inom den nya profilering utexamineras man (precis som i profileringarna i rytm- och klassisk musik) fortsättningsvis till Musiker men större fokus läggs på skapande processer. En aning mindre fokus och resurser sätt på instrumentala- och ensemblefärdigheter.

YA/Musik kommer att ha 16 nybörjarplatser i vårens ansökning varav 4 kommer att var vigda för dessa så kallade ”musikkreatörer”.

Till utbildningsprogrammet i musik söker du via den gemensamma ansökan till grundläggande yrkesutbildning. Adressen är www.studieinfo.fi.

Kaj Ahlsved
kaj.ahlsved@yrkesakademin.fi
tel. 050-441 0293

www.yrkesakademin.fi

Ansökan

Till utbildningsprogrammet i musik söker du via den gemensamma ansökan till grundläggande yrkesutbildning. Adressen är www.studieinfo.fi. Till YA kan man under sommaren/hösten söka via tilläggsansökan som öppnas 16.6 och hålls öppen långt in på höstterminen. 

YA har ännu lediga studieplatser för hösten 2017 både inom inriktningen för rytm- respektive klassisk musik men är framförallt på jakt efter basister. Kontakta Kaj Ahlsved (kaj.ahlsved@yrkesakademin.fi eller 050 441 0293) för mera information.  

 

 

Info om inträdesprovet hittar du här:

Exempel på ett gammalt teoritest ”YA Teori & Gehörsprov

På frågor angående inträdesprovet svarar Kaj Ahlsved.
kaj.ahlsved@yrkesakademin.fi
Tel: 050 4410293

Johan ”Nisse” Nybäck
johan.nyback@yrkesakademin.fi
Tel: 050 3609512

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone